De provincie Limburg heeft een omgevingsvergunning verleend aan RWE-Furec om op Zevenellen een gigantische fabriek neer te zetten waar jaarlijks 800.000 ton vuilnis verwerkt gaat worden. Naast huishoudelijk afval uit de grijze kliko’s gaat het inmiddels ook om slib vanuit regionale en industriële afvalwaterbehandelingsinstallaties, pet cokes en reststromen vanuit de papierindustrie.
Maakt u zich ook zorgen en wilt u niet dat deze fabriek er komt, doe dan mee met het indienen van een zienswijze. U krijgt de zienswijze toegestuurd en hoeft enkel uw gegevens in te vullen en te retourneren. Verzoek om dit vóór 21 juli te doen gezien de termijn van de procedure.

Toelichting

Woensdag 15 juli a.s. organiseert RWE in gemeenschapshuis De Roffert, Berikstraat 11 in Buggenum een informatiebijeenkomst.  Er zal weer veel gebagatelliseerd worden. Namelijk dat de overlast wel gaat meevallen omdat alles inpandig gebeurt. U begrijpt dat dat niet het geval is. Stank, lawaai, stikstof, fijnstof, verontreiniging van de Maas en het drinkwater, verkeersoverlast (100.000 zwaar vrachtverkeer pj extra) zijn de gevolgen. Allemaal zaken die leiden tot gezondheidsproblemen, aantasting van de leefbaarheid, onveiligheid en verdere verschraling van de natuur.

Ondanks de grote zorgen die er leven, acht de provincie Limburg het niet nodig om de adviezen van de onafhankelijke commissie MER uit te laten voeren, nl.  dat er voor Zevenellen een Milieueffectrapportage wordt uitgevoerd. We zijn daardoor afhankelijk van de informatie die het bedrijf zelf geeft en dat heeft andere belangen dan de gezondheid, het milieu en de veiligheid in Midden-Limburg.

Op dit moment bestaat de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Stichting Zevenellen coördineert dit het proces. Er zijn al inwoners met een rechtsbijstandverzekering die gaan procederen. Dit zijn inwoners die binnen een straal van 600 meter vanaf het bedrijf worden. Zij worden als belanghebbenden gezien.

Verzoek aan u

Veel andere inwoners van Midden-Limburg zijn echter ook belanghebbend, waarschijnlijk u ook. Onder meer fijnstof, stank, waterverontreiniging, geluid en verkeersoverlast reiken veel verder dan 500 meter. Maar zij kunnen zich vanwege de afstand niet beroepen op een rechtsbijstandsverzekering.
Stichting Duurzaam Zevenellen heeft een manier gevonden waarop u toch ook een zienswijze kunt indienen en toch als belanghebbende wordt gezien. Een rechtsbijstandverzekering is daarvoor niet nodig en er zijn geen kosten mee gemoeid. U hoeft enkele uw gegevens in de zienswijze in vullen en deze op te retourneren.

Doet u mee? U hoeft dan alleen een bericht te sturen naar e-mailadres: stichtingduurzaamzevenellen@gmail.com. Dan ontvangt u de zienswijze en een korte nadere toelichting.

We hopen van harte dat er veel mensen zich aanmelden. Alleen met een groot draagvlak krijgen we iets voor elkaar.