Interview met Buggenumse ondernemer

Corinna Köhler | Floßverleih TreibGuT

2 juli 2019

Interview en foto door Yvonne van Rijswijk

Wat is je naam een leeftijd?

Mijn naam is Corinna Köhler en ik ben geloof ik 42 jaar … uhm ja, dat klopt, ik ben in 1976 geboren (lachend). Ik moet daar altijd even over nadenken.

Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

Ik kom oorspronkelijk uit Frankfurt, althans uit de omgeving van Frankfurt, uit een dorpje met 2000 inwoners, dat heet Bad Nauheim. Dat kent niemand. Maar, Elvis Presley heeft daar gewoond en daar heeft hij ook Priscilla leren kennen. Bad Nauheim is daardoor een Pelgrimsoord geworden. Elvis-fans komen uit de hele wereld naar het dorpje toe en zoeken naar het huis waar Elvis gewoond heeft. Dat huis is nu een Hotel en daar kun je dan een kamer boeken in Elvis stijl. Ik ben daar opgegroeid en met 18 jaar wilde ik naar de grote stad, ben ik zelfstandig gaan wonen en verhuisd naar Keulen. En daar woon ik tot op de dag van vandaag.

Sinds wanneer werk je in Buggenum?

Sinds april van dit jaar werk in Buggenum.

Waar woon je en met wie woon je?

Ik heb een levensgezel maar geen kinderen, dat was ook nooit mijn plan eigenlijk. Ik woon nu in Keulen. En pendel heen en weer. Ik zoek hier in de omgeving woonruimte. Wat weet ik nog niet precies, een huis, een woonboot of zo. Ik sta voor alles open. Voorlopig wil ik Keulen wel aanhouden. Mijn partner woont in Keulen en ons plan is een huis te behouden en het andere verkopen zodat we hier een woning kunnen kopen. En het liefst hier in Buggenum want ik vind het dorp erg mooi. Dus als iemand wat weet, dan mogen ze me tippen (lachend). Liefst iets met een tuin.

Waarom heb je voor Buggenum gekozen?

Dat was min of meer toeval. Ik heb ligplaatsen gezocht, bezocht en bekeken. In de hele regio van Roermond. Waarom juist deze regio? Omdat Roermond en de omgeving over een heel mooi wijdverspreid watergebied beschikt. Ik kon het me gewoon voorstellen dat het heel goed zou passen. Het is niet ver van Keulen en het Roergebied en allemaal goed te combineren. Veel mensen die een vlot willen huren die kunnen snel hier zijn. Veel mensen kennen dit gebied niet en weten nog niet hoe geweldig mooi het hier is. Daarom heb ik die keuze gemaakt.

Hoe bevalt het je om hier te werken?

Heel goed, ik kan me niets beters voorstellen. Ik ken al een paar mensen, hier uit de directe omgeving. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Zoals de jongens van de sportaccommodatie in de steenfabriek: Home of Heroes. We hebben onze zakelijke gegevens uitgewisseld. En ze zijn bij mij op bezoek geweest en hebben mijn boten bekeken. Dat vonden ze gaaf, maar ik vind ook leuk wat zij doen. Naast mij hier in de haven zitten nog andere Duitse ondernemers, uit München-Gladbach. Zij verhuren hi-tech vissersboten met heel geavanceerde hengels en apparatuur erbij. Er gebeurt best veel in Buggenum. Het voelt goed.

Heb je hobby’s of andere bezigheden?

Ja, ik heb heel veel hobby’s. Het plan is het aantal vlotten uit te breiden, elk jaar komen er twee bij. Dan wil ik eigenlijk alleen in de zomer werken en in de winter tijd besteden aan mijn hobby’s. Ik maak muziek, ik speel piano en gitaar en ik drum. Ik doe dat solo, thuis en treed nog niet op. Ik heb altijd wat te doen. Beroepsmatig ben ik naast dit alles ook nog een ‘food-fotograaf’. Ik werk voor een grote supermarktketen in Duitsland en zij hebben een fotostudio. Mijn tijden kan ik zelf indelen, dus dat is ideaal.

Wat voor opleiding heb je gevolgd?

Ik heb grafische vormgeving en fotografie gestudeerd. Ik ben aanvankelijk aan de slag gegaan als foto assistent en later werd ik zelfstandig fotograaf.

Hoe ben je op botenverhuur gekomen?

Een vriend van mij bouwt deze vlotten en heeft een onderneming in Duitsland. In Mecklenburg-Vorpommern is een groot watergebied. Daar heeft hij 3 vlotstations en 18 vlotten. Het zijn nieuwere modellen dan deze. En hij verhuurt die vlotten. Ik ben daar zelf privé altijd heengegaan, omdat ik het heerlijk vond om op het water te zijn. Ik wist al snel dat ik ook een vlotstation zou willen. In april ben ik gestart en dit is een franchiseonderneming. Ik geniet ervan. Het is gewoon heerlijk als ik de mensen zie terugkomen met het vlot, nadat ze samen heerlijk op het water zijn geweest.

Kun je nog wat meer over de boten en je onderneming vertellen?

Het is mogelijk op de boot te slapen, er zit een uitklapbed in voor 4 personen, er is een tank vers water, je kunt op de boot je eten bereiden, bakken of barbecueën. Je huurt altijd de hele boot, ongeacht hoeveel mensen meevaren. Het is kamperen op het water. Mensen zijn na de vlottocht ontspannen en gelukkig en willen het volgend jaar weer terugkomen. Daar gaat het om voor mij. Mijn meeste klanten komen uit Duitsland. Ik leg namelijk mijn flyers neer in cafés en restaurants in Keulen. Ik moet hier in Nederland nog veel meer reclame maken. Ik zit natuurlijk ook op Sociale Media en Instagram. Het gaat van mond tot mond en groeit langzaam, maar ik heb geen klagen. Ik krijg steeds meer boekingen. Ook bij de VVV heb ik informatie liggen.

Hoe ziet je arbeidsdag eruit?

O, heel verschillend, ik kan het allemaal niet beschrijven. Ik werk aan de boten, ik repareer dingen, tref de voorbereidingen. Heb contact met klanten. Doe PR. Elke dag is verschillend. Ik onderzoek ook nieuwe dingen. Onlangs heb ik zelf standup-peddeling geprobeerd. Dat is een nieuwe sport die misschien interessant is om toe te voegen aan mijn vlotverhuur. Dat zou een mooie toevoeging zijn. Er is altijd wat te doen.

Wat zijn je toekomstplannen?

Mijn toekomstdroom is dat ik hier ga wonen en mijn vriendin ook hiernaartoe verhuist. dat we samen dit bedrijf laten groeien. Zij is meer cijfermatig, doet boekhouding. Misschien dat vrienden ooit willen deelnemen aan het bedrijf. Ik wil heel graag geleidelijk uitbreiden en meer boten gaan verhuren. Uiteindelijk 10 vlotten, is het doel. Dit is de eerste generatie boten, de tweede zal weer moderner zijn.

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

Omdat ik niet van hiërarchie hou en mijn eigen baas wil zijn. Ik wil kunnen werken op een manier zoals ik dat wil en niet dat iemand mijn voorschrijft wat ik mag en niet mag doen. Dat heeft natuurlijk voordelen maar ook nadelen. Je hebt geen vakantie, je mag niet ziek zijn. Dat moet je allemaal zelf oplossen en regelen.

Als je iets zou willen veranderen aan Buggenum, wat zou dat dan zijn?

Ik vind het jammer dat er geen bakkerij is in het dorp, waar je gewoon ff naartoe kan lopen, met echt lekker vers brood of lekkere koek. Ik ben veganist en in Keulen zijn er veel restaurants die vegetarisch en veganistisch gezond eten op de menukaart hebben. Dat mis ik hier wel.  Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Wat wil je dat nooit verandert aan Buggenum?

Het leven is hier nogal verslavend, heerlijk rustig. Ik hoop dat dat zo blijft. Weinig verkeer, bijna geen auto’s, geen bussen die rondrijden. Buggenum is nog niet zo volgebouwd. Je hebt hier nog ruimte.

Wil je nog iets vertellen?

Iedereen is hier welkom om eens te komen kijken als ik er ben. Dan kun je de vlotten ook van binnen zien. En ik geef graag een tip. Van vrijdag tot zondag hebben we een mooie weekend-aanbieding. Het kost € 275 van vrijdag 14.00 uur tot zondag 16.00 uur.

www.flossverleih-treibgut.nl

Meer interviews