Interview met Buggenumse ondernemer

Jonid Verheijden | HAIR Jonid

8 oktober 2020

Interview en foto door Yvonne van Rijswijk

Jonid, welke onderneming heb jij in Buggenum?

“Ik heb sinds november 2019 een kapsalon in de Steenfabriek van Buggenum.”

Wist je altijd al dat je het kappersvak in wilde?

Ja, zeker! Ik wilde als klein meisje altijd al kapster worden dus was de keuze heel  makkelijk welke richting ik op wilde gaan.

Welke opleiding heb je gedaan?

“Ik heb de Kappersopleiding in Sittard gevolgd, aan het KCL Kapper College Limburg. Dat is een particuliere opleiding waarbij je kunt kiezen voor een traject waarin je in 2 jaar tijd een allround kappersopleiding afmaakt. Je werkt in een grote kapsalon, waar reguliere klanten komen. Het vak leer je onder toezicht van kappersdocenten. Je leert om te gaan met klanten, samen met de klant bepaal je het kapsel die ze graag willen, je maakt als het ware een plan en onder de begeleiding van de KCL leraren leer je het vak, het knippen, het permanenten, het verven en alles wat erbij hoort. Ik hield niet zo van school toen ik jong was. Dit was voor mij de ideale opleiding omdat je 1 dag in de week stage loopt, de andere dagen werk je op school. Je leert het kappersvak in de praktijk, vanaf dag 1 en dat maakt het een erg leuke opleiding.”

Hoe ging het reizen naar Sittard?

“Dat ging heel goed. Omdat ik in Neer woon, moest ik eerst met de bus naar Roermond en dan met de trein naar Sittard. Een meisje van school reisde altijd mee. Het was prima te doen.”

Kon je meteen werk vinden?

“Ja. Ik ben na de opleiding vrijwel meteen aan de slag gegaan bij een kapperszaak in Haelen, La Coupe. Deze zat naast de elektronica zaak Bex. La Coupe bestaat nu niet meer. Maar ik werkte hier maar 8 uur op zaterdag en dan bestond mijn dag eigenlijk voornamelijk uit föhnen. Dat viel me toen wel tegen. Ik ben in die periode een extra opleiding gaan volgen. In Panningen ben ik gestart met de opleiding tot nagelstyliste. Ik heb al mijn examens gehaald. En het mooie was dat ik na mijn examens aan de slag kon in de nagelsalon van de opleiding in Panningen. Vanaf dat moment had ik dus 2 banen. Ik werkte als nagelstylist van maandag tot vrijdag in Panningen en op zaterdag als kapster in Haelen. En dat heb ik 2 jaar gedaan, zo tot mijn twintigste.”

Je bent een tijd een het buitenland geweest. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Natuurlijk, ik ben rond mijn twintigste naar Curaçao gegaan. Het idee was dat ik daar maar een half jaartje zou blijven. Maar uiteindelijk werd dat 12 jaar (lachend) ! Het leven beviel me goed in Curaçao, ik ben gebleven. De laatste 4 jaar dat ik daar woonde, had ik mijn eigen kapperszaak. Ik kreeg een vaste relatie en een kindje. Samen met mijn vriend heb ik besloten dat we liever als gezin weer in Nederland wonen. En dat is zo gebeurd. We zijn sinds juli 2019 weer in Nederland.”

Waarom koos je ervoor om (niet loondienst maar) ondernemer te worden?

“Ik heb jaren voor een baas gewerkt. Ik merkte dat ik andere ideeën kreeg, ik wilde bijscholing maar ook een andere dagplanning.
In Curaçao had ik een woning met een extra ruimte die ik kon inrichten als kapsalon, dus ik hoefde niets te huren! In die tijd had ik klanten die altijd naar mij vroegen, toen ik nog bij mijn baas werkte, dus ik had in feite al mijn eigen klantenkring. Daardoor durfde ik in Curaçao de stap te nemen om ondernemer te worden. Dat was heel erg spannend maar ik was aan een nieuwe uitdaging toe. En het ging ook meteen goed. Onder de naam HAIR Jonid had ik het meteen druk en alles liep op rolletjes. Nu ben ik verhuisd. Als ondernemer begin ik weer opnieuw, maar het succes als kapster moet ik ook hier kunnen realiseren. Daar vertrouw ik op.”

Sinds wanneer werk je in Buggenum?

“Mijn kapsalon HAIR Jonid zit in de Steenfabriek. Hier ben ik vorig jaar in december 2019 gestart. Ik ben hier terecht gekomen via mijn zus en schoonbroer Dennis (Buitengewoon Sportief). Hij heeft aangeboden dat ik in zijn sportschool de kapsalon kon gaan starten. Mijn eigen broer heeft mij vervolgens geholpen om deze ruimte helemaal tip top te maken. In november 2019 was alles klaar en ben ik fulltime gestart. Ik ben er superblij mee.”

Waar kom je oorspronkelijk vandaan? (achtergrond familie)

“Ik kom zelf oorspronkelijk uit Neer. Ik woon samen met mijn vriend Hayrich en zoontje Dembe in Heel. Mijn zoontje is nu 2 jaar. Mijn vriend werkt als sporttrainer & healthcoach bij Buitengewoon Sportief. We zijn dus allebei zzp’ers. In het begin hebben we een half jaartje bij mijn ouders gewoond in Neer. Inmiddels wonen we op onszelf en huren we tijdelijk in Heel. We zoeken naar een leuke koopwoning hier ergens in de buurt. Dat mag Buggenum zijn, of Neer, Heel of Beegden. Als het maar minder dan 30 minuten rijden van ons werk is.”

Hoe bevalt het leven en werken hier?

“Het bevalt heel erg goed, ik vind de bewoners van Buggenum super open en gastvrij! Dat is echt prettig.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Voor nu ben ik heel blij met deze plek op de Steenfabriek. Ik focus me op de kapsalon en breid mijn klantenkring verder uit. Dat gaat goed. Rustig verder opstarten en wie weet komt er in de toekomst uitbreiding in de vorm van een collegaatje erbij. Misschien ooit een nagelsalon? Alle opties staan open.”

Heeft de Corona crisis veel invloed gehad op je werk? Hoe ga je hiermee om?

“Niet perse veel invloed maar ik vond het wel erg spannend omdat ik net een paar maanden open was en dan moet je gelijk weer sluiten. Daar stond iedereen (de hele wereld) machteloos in. Ik heb de tijd dat ik gesloten was gebruikt om mijn zaak bekender te maken via social media. Veel filmpjes, foto’s, hairstyling tips.”

Wat is er bijzonder aan Buggenum?

“De rustige omgeving. Waar ik vooral van geniet is het groen en natuur tegenover de Dorpsstraat. Super mooi!”

Als je iets zou willen veranderen aan Buggenum, wat zou dat dan zijn?

“Nee hoor, helemaal niets, lekker laten zoals het is!”

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?

“Ja … (lachend) …. mensen zijn van harte welkom in mijn kapsalon.”

website: www.hairjonid.com

Meer interviews