Interview met Buggenumse ondernemer
Esther Vrenken | KEK-kindercoaching
11 april 2019
Interview en foto door Yvonne van Rijswijk
Hallo Esther, welke onderneming heb je in Buggenum?
Sinds november 2018 ben ik de eigenaar van KEK. KEK staat voor Kind en Kracht kindercoaching. Ik help kinderen om weer beter in hun vel te zitten en in hun eigen kracht te komen. De kindercoaching die ik aanbied is een laagdrempelige en kortdurende vorm van hulpverlening en begeleiding voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. Ik help kinderen bij het verbeteren van hun zelfvertrouwen of het oefenen in sociale vaardigheden, ik coach kinderen die last hebben van angsten, boosheid of driftbuien. Ik coach ook kinderen om te gaan met verlies door overlijden of met de scheiding van hun ouders, bij slaapproblemen, concentratieproblemen of problemen op school zoals gepest worden. Spelenderwijs bekijk ik samen met een kind waar de krachten en kwaliteiten van een kind liggen en vandaar uit ga ik aan de slag. Het is namelijk mijn overtuiging dat de oplossing in het kind zelf zit. Samen met het kind onderzoek ik waar het tegen aan loopt en ontdek ik wat er nodig is om een kind weer vrolijk te laten worden en weer in zijn eigen kracht te laten komen. Ik kies, in samenspraak met ouders een doel uit om aan te werken met hun kind. Gedurende het coaching traject kan dit doel ook aangepast worden en/of uitgebreid. Het allerbelangrijkste is het voor een kind om gelukkig te zijn in hetgeen het denkt en doet en gewaardeerd worden om wie het is ongeacht zijn niveau of minder goed ontwikkelde kwaliteiten! Het kind moet zich gezien en gehoord voelen!
Waarom koos je ervoor om ondernemer te worden?
Al 22 jaar ben ik leerkracht in het onderwijs. De laatste jaren zie ik steeds vaker dat kinderen op de een of andere manier vastlopen. De wereld om hen heen wordt steeds drukker en gehaaster. Het lijkt alsof ze meegezogen worden hierin. Veel kinderen zijn bang om foutjes te maken, ze leggen de lat enorm hoog, zijn perfectionistisch. Het hoofd van een kind raakt hierdoor vol en het wordt voor die kinderen steeds lastiger om het hoofd leeg te maken voor nieuwe, leuke dingen. Ik wilde ondernemer worden om deze kinderen te helpen d.m.v het inzetten van diverse coachingsmaterialen, gesprekstechnieken toe te passen, maar ook zeker aandacht te geven voor creativiteit wanneer kinderen het bijvoorbeeld lastig vinden om te praten. Voorwaarde om een kind te coachen is dat er een klik is tussen het kind en mij en dat we spelenderwijs aan de slag kunnen gaan. Mijn motivatie is kinderen te begeleiden in het herontdekken van hun kracht. Want als ze dit kunnen, dan kunnen ze weer verder groeien.
Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Verder gaan met kindercoaching naast mijn baan als leerkracht. Persoonlijk wil ik mezelf blijven ontwikkelen, door het volgen van cursussen en opleidingen. Zodat ik up-to-date blijf en kinderen & ouders nog beter kan begeleiden. In de toekomst ga ik absoluut oudercoaching aanbieden. De combinatie van het werken met ouders en kind en het geven van raad en visie bij het opvoeden, is erg belangrijk voor mij. Ik wil ouders ook een spiegel kunnen voorhouden als dat nodig is. Vanuit een fixet mindset begeleid ik ouders & kind naar een grow mindset. KEK-kindercoaching is oplossingsgericht, dus ik kijk echt naar alle mogelijke oplossingen.
Sinds wanneer woon je in Buggenum? Waar woon je? Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Ik woon sinds 2001 in Buggenum op de Holstraat 54 in een boerderij van 1900 waarin de zusters Topeeters vroeger nog gewoond hebben, een bekende naam voor veel Buggenummers. Oorspronkelijk kom ik uit Kerkrade. Op mijn vierde ben ik met mijn ouders en zus naar Neer verhuisd.
Met wie woon je in Buggenum, hoe ben je hier terecht gekomen?
Ik woon hier samen met mijn man Maurice, onze 3 kinderen Kéo (15 jaar), Faye (13 jaar), Reef (8 jaar) en onze 2 Jack Russels; Lola en dochter Loesje. Maurice en ik hebben voor onze komst naar Buggenum eerst 5 jaar samengewoond in Heythuysen. Ons huis was helemaal af en wij waren op zoek naar een nieuwe uitdaging. Buggenum vonden wij altijd al een mooi dorpje, met zijn karakteristieke, oude boerderijen. Het was voor mij een levensdroom om ooit een boerderij te kopen. Een mooie kans deed zich voor in 2001 en we konden niet wachten om te beginnen met klussen! Iedereen zette de schouders eronder. Maurice en ik natuurlijk, de opa’s en oma’s en zelfs onze kinderen hielpen later een handje mee. Na jaren werk is onze oude boerderij een prachtig woonhuis geworden waarin het heerlijk vertoeven is!
Hoe bevalt het leven en werken hier?
Het bevalt ons en onze kinderen prima. De vrijheid en ruimte die je hier hebt is heerlijk. Ik zou nooit in een stad willen wonen. We zijn ontzettend graag thuis, we zijn echte huismussen (lachend) ! We zeggen weleens gekscherend als we op vakantie zijn geweest: “Weet je wat het allermooiste van de vakantie was? Het thuiskomen!” Dat meen ik echt. Als wij op vakantie gaan en we mogen bijvoorbeeld tot vrijdag blijven, dan is het heel goed mogelijk dat wij op donderdagavond al naar huis toe gaan. Zo goed voelen wij ons hier thuis.
Wat is er bijzonder aan Buggenum?
De ruimte en rust die je in Buggenum ervaart. En het ons-kent-ons gevoel. Iedereen kent elkaar en je weet ook zeker dat wanneer er iets is met iemand uit het dorp, er altijd een helpende hand zal zijn. Voor een jong gezin is wonen in Buggenum echt ideaal. Het is hier veilig. We worden omringd door rust, ruimte en natuur. En er wordt zoveel leuks voor kinderen georganiseerd! Kinder Vakantie Werk (KVW) organiseert o.a. sport en spel, Jeugd Contact Raad (JCR) organiseert o.a. knutselavonden, Funfare organiseert concerten. En ook op de basisschool worden talloze leuke activiteiten georganiseerd! Als dat niet uniek is. Waar een klein dorp groot in is, hè?
Als je iets zou willen veranderen aan Buggenum, wat zou dat dan zijn?
Geen idee: Een paar winkeltjes zou wel erg leuk zijn. Of een fietscrossbaan voor stoere jongens en meiden uit het dorp, waarop ze zich sportief kunnen uitleven. Ze hebben natuurlijk al de speeltuin “Het klauterbrook”, maar een grote fietscrossbaan zou wel erg gaaf zijn! Bijvoorbeeld tegenover de Steenfabriek waar Buitengewoon Sportief is gevestigd. Ook in de oude steenfabriek komen er sportfaciliteiten voor kids, dus hoe gaaf zou het zijn als er ook nog een echte fietscrossbaan zou komen? Ik hoop in ieder geval dat er nog meer voorzieningen gaan komen voor kids. Dat zou super zijn.
Wat wil je dat NOOIT verandert aan Buggenum?
Dat er weinig verkeer door het dorp raast. De mooie karakteristieke boerderijen en de lekker ouderwetse dingen, de rust en het ongedwongene.
Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?
Ik wil Buggenum in Beeld bedanken voor deze kans om mijn kindercoachbedrijf te promoten. Maar ook erg leuk dat we via deze interviews zoveel nieuws over de ondernemers in Buggenum te weten komen. Je leert op die manier van elkaars werk- en zienswijze. Heel positief! Natuurlijk hoop ik uiteindelijk dat nog meer kinderen en ouders de weg naar mij en KEK-kindercoaching zullen weten te vinden. De eerste stap is heel simpel: mij bellen of mailen en eventueel een intakegesprek plannen en vervolgens volgt een kennismaking met het kind. Ouders kunnen daarna de keuze maken om te starten met een coachingstraject of toch liever nog even verder te kijken. Alles kan, niets moet! Elke ouder wil toch dat hun kind weer in zijn/haar kracht komt te staan en gelukkig is? Ik gun dat in ieder geval elk kind & ik gun het de ouders trouwens ook.
www.kek-kindercoaching.nl