Interview met Buggenumse ondernemer

Leo Hendrikx | Hendrikx 2-Wielers

1 april 2019

Interview en foto door Yvonne van Rijswijk

Welke onderneming hebben jullie in Buggenum?

Wij zijn Hendrikx 2-wielers, al sinds jaar en dag hebben wij een fietsenzaak in Buggenum. Mijn opa startte zijn handel in fietsen en kolen meer dan honderd jaar geleden op de Bergstraat. Op enig moment nam mijn vader de zaak over en is met nieuwbouw destijds begonnen op Heerweg 10. Hij verkocht fietsen, huishoudelijke artikelen, ijzerwaren en benzine. Meer dan 25 jaar geleden hebben mijn vrouw Evelien en ik de zaak van mijn vader weer overgenomen. In het begin verkochten wij ook van alles. Twee jaar na onze start besloten wij om ons alleen nog maar te specialiseren in fietsen. Ongeveer 18 jaar geleden hebben wij het oude pand van mijn vader afgebroken en op de zelfde plek een gloednieuwe winkel opgebouwd. Toen hebben we flink uitgebreid. We hebben hard gewerkt om te komen waar we nu zijn: een 2-wieler speciaalzaak met een grote regiofunctie. We verkopen alle soorten fietsen. De laatste jaren zijn we ons ook steeds meer gaan specialiseren in elektrische fietsen, mountainbikes en racefietsen. We verkopen alle accessoires die bij de wielersport horen.

Waarom koos je ervoor om ondernemer te worden?

Tot mijn 16de wilde ik altijd beroepsmilitair worden. Ik kan me die tijd nog goed herinneren. Op de terugweg van de militaire dienst keuring besefte ik ineens dat ik toch geen militair wilde worden, maar de fietsenbranche in wilde. Mijn vader was daar op dat moment niet blij mee en was van mening dat het vak van automonteur zijn zoon veel meer toekomstperspectief zou bieden. Dus heb ik eerst het autovak geprobeerd. Maar nee. Kort daarna ben ik toch het fietsvak in gegaan. De eerste 9 jaren heb ik op een andere locatie het vak heb geleerd. Mijn ouders vonden dit de verstandigste keus. Eerst ervaring opdoen. Na die 9 jaar was ik klaar voor het werk in de zaak van mijn ouders. Zo is het gegaan. Tot op de dag van vandaag heb ik geen dag spijt van mijn keuze gehad. Het ‘runnen’ van deze fietsenzaak is hard werken. En het werk is nooit klaar. Maar ik geniet elke dag weer, want het is een prachtig vak.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Wij zijn 3 jaar geleden begonnen met een meetcentrum voor de fanatieke fietsers. Topmerk fietsen assembleren we volledig op maat. Dat gaat tot op de millimeter nauwkeurig. In het meetcentrum vragen wij de fietser plaats te nemen op zijn of haar gloednieuwe race- of mountainbike. Vervolgens stemmen wij de fiets heel nauwkeurig af op het fysiek van de klant. We voeren dus aanpassingen uit aan de fiets, maar ook aan de schoenen, zooltjes, plaatjesafstelling etc. Die fijnafstemming is ontzettend belangrijk voor de ultieme fietsbeleving. Bij Hendrikx 2-wielers krijgen fietsers meer expertise en een uitstekende service. Die reputatie willen we uitbouwen. Qua assortiment lopen we voorop. Het plan is onze naam en specialisatie in de regio te versterken en geleidelijk onze zaak uit te breiden.

Sinds wanneer woon je in Buggenum? Waar woon je? Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

Hier kan ik heel kort over zijn, ik ben geboren en getogen in Buggenum en woon met mijn gezin nog altijd op hetzelfde adres op de Heerweg 10.

Met wie woon je in Buggenum, hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik ben getrouwd met Evelien (foto). Zij is mede-eigenaar van Hendrikx 2-wielers. Evelien en ik hebben 2 dochters Janiek en Maud. We zijn een goed team en werken al jaren met veel plezier samen. In Hendrikx 2-wielers werken nog twee andere personeelsleden, Hans en Rick. Echte vakmannen met veel technische know-how.

Hoe bevalt het leven en werken hier?

We kennen geen ander leven, onze roots liggen hier. En het bevalt ons – nog steeds – erg goed.  Heel eerlijk? Alleen van Buggenum kunnen we niet bestaan. Ik ben erg blij dat wij een grote regiofunctie op hebben weten te bouwen. Mensen weten ons van verre te vinden omdat we topmerken verkopen en qua service en expertise echt meerwaarde bieden. Helaas zijn in Buggenum al veel winkeliers en ondernemers gedwongen te stoppen, doordat er gewoon te weinig groei mogelijk was.

Wat is er bijzonder aan Buggenum?

Buggenum is een mooi dorp met een markante uitstraling. Dit horen wij heel vaak van onze klanten, als zij een fiets gaan testen en een proefrit maken door het dorp.

Als je iets zou willen veranderen aan Buggenum, wat zou dat dan zijn?

Het is belangrijk dat jongeren in ons dorp willen wonen. Zodat het dorp dynamisch en leefbaar blijft, de basisschool open blijft en er wat nieuwe winkel mogelijkheden komen. Voor de groei van ons dorp is er meer woningbouw nodig. Verder zie ik de ontwikkeling van het industriegebied vooral als een kans om de werkgelegenheid in Buggenum en omgeving te vergroten en de economie een boost geven. Natuurlijk met oog voor de omgeving en het milieu.

Wat wil je dat NOOIT verandert aan Buggenum?

Mooi Buggenum tegenover de Aldegundis-kerk en de basisschool Antonius mag nooit veranderen. Die prachtige groene vlakte met het water … dat is toch het authentieke en karakteristieke van Buggenum.

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?

Ik hoop dat Buggenum Buggenum blijft. Dat we er samen er iets moois van maken. Zoals we jaren geleden al met 3 ondernemers een sticker hebben gemaakt voor het dorp – met de tekst:  Waar een klein dorp groot in is! Dit was niet zomaar een woordgrap. Maar een overtuiging: dat Buggenummers in verbondenheid, samen een mooie toekomst voor Buggenum tot stand kunnen brengen. En dat kan nog steeds.

https://www.2-wielers.nl

Meer interviews