Interview met Buggenumse ondernemer

Martijn Rooskens | Rooskens Group

23 november 2019

Interview en foto door Yvonne van Rijswijk

Rooskens Group, d.d. 23 november 2019.

Wat is je naam en beroep?

Mijn naam is Martijn Rooskens, expediteur van beroep, oprichter en directeur van Rooskens Group: een logistiek bedrijf dat al sinds 2003 gevestigd is in Buggenum. Wat wij doen? Tja. Slechts een paar mensen in dit dorp zullen weten wat wij hier precies doen, het gros van de Buggenumse inwoners niet. Rooskens Group is een internationaal georiënteerd expeditie bedrijf. We regelen vervoer – in de breedste zin van het woord – voor een groot aantal bedrijven. Wereldwijd. Dus niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. We werken met name voor productiemaatschappijen uit landen als Duitsland, Mexico en andere verre landen. Wij zijn logistieke planners en schakelen voor de uitvoering van het vervoer tal van externe partijen in, zoals rederijen, vliegtuigmaatschappijen, inklaringskantoren, transportbedrijven etc. Transport plannen en regelen is wat een expediteur doet en Rooskens Group doet dit al ruim 25 jaar.

Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

Ik kom oorspronkelijk uit Tegelen, daar ben ik geboren en opgegroeid. Daar heb ik mijn vrouw Mia leren kennen. Later zijn wij samen in Horn gaan wonen.

Sinds wanneer werk je in Buggenum?

Eens kijken hoor. Sinds 2003 werken ik, mijn vrouw en onze medewerkers vanuit Buggenum. Dit jaar bestaat ons bedrijf 25 jaar. Mijn vrouw en ik zijn het bedrijf in 1994 samen gestart. Vanuit huis. Zij deed de administratie, de facturering en ik het plannende en uitvoerende werk. We hadden in Horn 1 planner in dienst. Die combi ging eigenlijk jarenlang heel erg goed. Tot we moesten uitbreiden.

Waarom heb je voor Buggenum gekozen?

Omdat zich die kans voordeed. Ik kende Sjra Haans en wist dat hij dit pand had. Ik wilde met hem praten en ben op zijn kasteel een glas wijn gaan drinken. We hebben denk ik 10 minuten over het pand gepraat. De resterende tijd hebben we wat gefilosofeerd over het leven. Zo is het gegaan. Ik kocht dit kantoor van hem aan de Holstraat in Buggenum. Het pand had nog wel wat verbouwingen nodig, het was immers een voormalig bankgebouw. En daarna zijn naburige panden gekocht, gekoppeld en verbouwd tot het geheel wat het nu is. Kijk, hier zie je nog de ontwerptekeningen zoals het was en hoe het kantoor is gebouwd. We zijn hier heel content, in Buggenum.

Waar woon je en met wie woon je?

Ik woon (nog steeds) in Horn met mijn vrouw Mia. We hebben 2 dochters. De oudste heet Caroline en de jongste heet Marloes. Onze twee dochters zijn al lang geleden uitgevlogen. Allebei hebben ze lange tijd in de Randstad gewoond. Caroline heeft gestudeerd in Amsterdam en is daar blijven hangen. Ze woonde lange tijd in Haarlem en had daar een heel goede baan. Uiteindelijk heeft ze besloten terug te keren naar Roermond. Ze werkt nu in ons bedrijf als algemeen manager en geeft o.a. leiding aan het personeel. Onze jongste dochter Marloes woont sinds kort ook weer in het Limburgse en ook zij start in januari bij Rooskens Group in de functie van HR & Finance medewerker. Mijn vrouw en ik zijn erg blij met het feit dat onze dochters het bedrijf samen gaan voortzetten.

Hoe bevalt het je om hier te werken?

Geweldig. Vriendelijke mensen. Staan overal open voor. Altijd behulpzaam. Ik merk ook dat de mensen het waarderen dat wij er zijn. Het is over en weer. Buggenum is klein en heeft mede daarom een nog hechtere gemeenschap dan de meeste andere dorpen. Er zijn hier veel verenigingen. Iedereen kent elkaar. Het is een fijn dorp, Buggenum.

Heb je hobby’s of andere bezigheden?

Ja, ik ben een echte sporter. Maar de laatste tijd heb ik iets te fanatiek gesport. Daardoor ben ik geblesseerd geraakt. Het is in mijn rug geschoten. Het komt weer goed hoor. Kwestie van herstellen en mijn conditie weer voorzichtig opbouwen. Maar dus ja, ik tennis, hou van hardlopen, heb vroeger zelfs de New York marathon gelopen.

Kun je nog wat meer over je onderneming vertellen?

Zeker kan ik dat. Er werken 25 mensen bij Rooskens. We zitten midden in een belangrijke transitie. Er gaat echt heel veel veranderen. We hebben geïnvesteerd in een volledig nieuw en geavanceerd software systeem wat speciaal voor Rooskens is ontwikkeld. Als gevolg daarvan ontstaan nieuwe kansen en zal ons bedrijf floreren en gaan uitbreiden: zeker qua opdrachten en misschien op termijn ook qua bemensing. Dit systeem werkt enorm slim. Vervoerders kunnen straks in ons systeem inloggen en alle geplande transporten bekijken. Vervolgens kunnen ze zelf ruimte reserveren en het transport boeken. Onze medewerkers kregen het afgelopen jaar intensieve training om met de nieuwe software te kunnen werken. Eind van deze maand, november 2019, is fase 1 van het project afgerond. Het was een gigantische investering: qua tijd & qua opleiding van de mensen. We bleven binnen het budget en starten nu precies op tijd. Een topprestatie. We zijn klaar voor de toekomst. De afronding van dit vernieuwingsproces is een mijlpaal voor ons en dit gedenkwaardige moment willen we dan absoluut gaan vieren met onze mensen. Het gebak is al besteld (lachend).

Wat zijn je toekomstplannen?

Ons familiebedrijf verder uitbreiden. We overwegen om buitenlandse vestigingen op te zetten. Daar ontwikkelen we nu plannen voor. Die vestigingen zullen strategisch gelegen zijn bij de havens van Hamburg, Rotterdam en Antwerpen. Dat zijn de verwachtingen. Onze twee dochters zullen in hun functie groeien en het bedrijf samen verder uitbouwen. We hebben het volste vertrouwen in ze. Het biedt mijn vrouw en mijzelf ruimte om geleidelijk aan terug te treden. Verder hebben we 4 studenten aan boord die onderzoek doen.

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

Transport zit in de familielijn. Mijn opa van moeders kant was al transporteur. Vanuit Tegelen, waar ik geboren ben. Hij had een soort van bodedienst, van Noord Limburg richting Duitsland. Ik kan mij als jongen het plaatsje Bracht nog herinneren, waar hij klanten had. Zijn transport ging met paard en wagen. Mijn opa had ook een begrafenisonderneming. Er stond een deftige koets in zijn schuur kan ik mij herinneren. Dat vond ik als kleine jongen indrukwekkend en mooi. Dat heb ik denk ik meegenomen in mijn onderbewuste. Transport heeft me altijd aangesproken. Natuurlijk ben ik niet altijd ondernemer geweest. Toen ik nog jong was heb ik gewerkt bij Nunhems zaden. Daar had ik het heel erg naar mijn zin. Ik werkte er ook in de logistiek. De toenmalige directeur vroeg mij toen wel eens. Martijn, wat wil jij eigenlijk worden? Dat hij dit vroeg aan mij was bijzonder, want de hiërarchie in die tijd was enorm. Maar (lachend) ik weet toch nog wat ik antwoordde: “Meneer, ik wil graag op uw stoel zitten”. Dat vond hij grappig. Hij zei daarna: “Serieus Martijn, wat wil je nou écht?” Ik zei toen: “Ik wil eigenlijk het liefst ondernemer worden”.

Wel. Dat kon natuurlijk niet bij Nunhems. Dat gesprek heeft mij destijds echt aan het denken gezet. Van het een kwam het ander. Ik ben voor mezelf begonnen. En het ging goed. Mijn vrouw vult mij goed aan. Ik ben goed in contacten leggen. We hebben nooit gebrek aan werk gehad. Reclame maken voor het bedrijf is niet nodig geweest. We kregen altijd goede mond-tot-mond reclame.

Wat is het bijzondere aan Buggenum?

Het bijzondere is dat het dorp Buggenum nog zo authentiek is. Er is natuurlijk uitbreiding. Veranderingen hou je niet tegen, maar dat hoeft niet negatief te zijn. Zoals het industrieterrein wat een nieuwe bestemming gaat krijgen. Dit zal werkgelegenheid opleveren. En daar profiteert de hele regio van. Het zal misschien lastig zijn om in dit kleine dorp jongeren aan te trekken. Die willen toch meestal wonen waar er reuring is, in het hart van de stad. Ik hoef alleen maar naar mijn dochters te kijken. Zij gingen in de Randstad wonen, midden in het lawaai en tussen de auto’s, maar ook te midden van cultuur en het uitgaansleven.

Wil je nog iets toevoegen?

Hoe hou je een dorp mooi, bewoonbaar en levensvatbaar? Mijn inziens door je te blijven vernieuwen. Dat is een gewichtige taak. Je kunt geen hek om Buggenum heen zetten en alles houden zoals het is. Met je tijd meegaan. Dat doen wij ook ? .

www.rooskensgroup.com

Meer interviews