Interview met Buggenumse ondernemer

Yvonne van Rijswijk | B&B Buggenum Palace

26 februari 2019

Interview en foto door Yvonne van Rijswijk

Hallo Yvonne, welke onderneming hebben jullie in Buggenum?

In feite heb ik drie ondernemingen: een B&B, een communicatie adviesbureau en binnenkort een galerie.
Mijn communicatieadviesbureau heet Creatief Habitat: ik ontwerp huisstijlen, websites en brochures. Onze B&B heet B&B Buggenum Palace. We verhuren sinds september 2018 één kamer. Het is erg leuk. We hebben al veel nationaliteiten te gast gehad. Nederlanders en Duitsers natuurlijk, maar ook gasten uit Arabië, China, Spanje, Frankrijk, Italië. De hele wereld staat op je stoep. De meeste gasten zijn enorm vriendelijk en delen verhalen met je. Dat maakt het zo interessant. Toeristen vinden onze B&B via Google, onze website of Booking.com.
Op 12 mei (Open Poortendag) openen we kunstgalerie ‘Galerie-to-B’. We tonen voornamelijk eigen werk. Beeldhouwer Wim van der Kraan is tijdens Open Poorten dag 2019 bij ons te gast. Hij zal die zondag in onze tuin zijn beelden exposeren.

Waarom koos je ervoor om ondernemer te worden?

In feite zit ondernemerschap in mijn bloed. Mijn ouders openden een winkel in het centrum van Eindhoven toen ik 2 jaar oud was. In mijn loopbaan heb ik wel voor verschillende bazen gewerkt. Vanaf mijn 40e jaar combineerde ik een parttime baan met ZZP werkzaamheden. Ik hou ervan om verschillende dingen te doen. Zelf te ondernemen. Mijn vriend en ik fantaseerden vaak over het starten van een B&B of Galerie. In het mooie huis aan de Dorpsstraat komt die droom nu uit. We kunnen hier zowel de B&B als de galerie realiseren. Het ontvangen van gasten bevalt goed. Ik heb het in mij om me dienstbaar op te stellen. Verder beheers ik de Duitse en Engelse taal en vind ik het superleuk om met buitenlanders een praatje aan te knopen. Een galerie heb ik nog nooit gerund. Mijn schilderijen werden wel jarenlang door een Artgalerie in Nuenen verkocht. Het stond me tegen om hoge commissies aan de galeriehouder af te dragen. Daarom willen mijn vriend en ik zelf gaan exposeren. Of het ons lukt om direct ons werk te verkopen, dat zal de tijd uitwijzen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

De B&B loopt al goed. Mijn aandacht richt ik nu vooral op de opening van de kunstgalerie. Ook ben ik een netwerk op aan het bouwen voor mijn studio op gebied van reclame en creatie.

Sinds wanneer woon je in Buggenum? Waar woon je? Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

We wonen nog maar net in Buggenum, sinds juni 2018. Ons huis/bedrijf ligt aan de Dorpsstraat 20. Het huis dateert uit 1650, is herbouwd in de 19e eeuw en was vroeger de pastorie/kapelanie. Zelf ben ik geboren en getogen in hartje Eindhoven. Een Brabantse dus.

Met wie woon je in Buggenum, hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik woon hier met Maarten de Kok. We zijn al meer dan 14 jaar samen. Maarten is architect en werkt bij een bureau in Nuenen, vlakbij Eindhoven. We hebben beiden kinderen uit een voorgaand huwelijk. Ze wonen allemaal al zelfstandig. Hoe wij hier terecht kwamen? We zijn vanaf de zomer in 2017 een huis gaan zoeken, in een landelijke, rustige omgeving. Maarten komt oorspronkelijk uit Roermond. Vanwege Maartens Limburgse roots, zochten we een huis in de omgeving van Roermond. Buggenum-Nuenen is qua reistijd nog net haalbaar voor Maarten.

Hoe bevalt het leven en werken hier?

Heel goed. We kunnen ons geluk niet op, om hier te mogen wonen. Het leven hier is niet te vergelijken met het leven in de stad. Het groen, de rust. Maarten en ik hebben ons enorm welkom gevoeld. Erg leuk was het bezoek van twee Buggenumse gastvrouwen die ons bezochten en allerlei informatie over Buggenum gaven. We voelen ons thuis. Het leven is minder stressvol. Ik voel me hier veel gelukkiger dan in de stad.

Wat is er bijzonder aan Buggenum?

Buggenum is een parel in Limburg, dat meen ik echt. In dit dorp is relatief weinig verkeer. De stilte bestaat nog hier. Ik geniet zo van het ruisen van de bomen, het kraaien van hanen, het luiden van de kerkklok. Elke middag zie ik de schoolkinderen voorbij komen. Het dorpje Buggenum is nog zo ongeschonden, alsof de tijd heeft stilgestaan. En dan Mooi Buggenum, de velden, met koeien en schapen. De lange Dorpsstraat met hoge bomen en de oude boerderijen en gevelhuizen. De Sint-Aldegundiskerk bij het pleintje en het kasteel Malborgh.….(lachend) ik ben geloof ik een beetje verliefd op Buggenum.

Als je iets zou willen veranderen aan Buggenum, wat zou dat dan zijn?

Uhm. Durf ik dat wel te zeggen? Gasten in onze B&B kijken vanuit hun raam recht op het kunstwerk uit. De plastic buizen met het natte zand erin en metalen draden zien er verwaarloosd uit. Veel gasten vinden het niet mooi. Maar ja. Ik zou verder niets kunnen bedenken. Misschien zou het leuk zijn als het haventje meer zichtbaar was.

Wat wil je dat NOOIT verandert aan Buggenum?

Het groene open landschap tegenover de Dorpsstraat en de ongeschonden, ouderwetse sfeer van het dorp.

Wil je nog iets toevoegen aan dit interview?

Maarten en ik willen graag iets doen voor dit dorp. We zijn naar een bijeenkomst gegaan van de Dorpsraad. Daar hoorde ik over de werkgroep communicatie. Ik heb aangeboden om te helpen. Ik ben blij met deze kans en kijk ernaar uit om de ondernemers in Buggenum te interviewen en te ontmoeten.

www.buggenumpalace.nl

Meer interviews